
Istumatyö voi väsyttää yhtä paljon kuin fyysistä aktiivisuutta vaativa työpäivä rakennuksilla, keittiöllä tai sairaalassa. Olitpa insinööri, asiakaspalvelija tai taksikuski, tiedät varmasti sen tunteen, kun kotiin tultua haluat vain kaatua sohvalle ja olla nousematta siitä moneen tuntiin – ja silloinkin korkeintaan mennäksesi sänkyyn. Sohvaan uppoaminen on ihan hyvä tapa rentoutua, kunhan siitä ei tule säännöllistä tapaa. Olet varmasti huomannut, että sohvalla lojuminen laiskistuttaa entisestään, eivätkä ajatuksetkaan kirkastu jotain laihdutus-, parinvaihto- tai hääpuvunvalintahömppää tuijottaen.
On olemassa muitakin tapoja työasioiden unohtamiseen ja ajatusten selkiyttämiseen. Liikunnan ansiosta saat lisää virtaa arkeen ja töihin. Rättiväsyneenäkin kannattaa pakottautua lenkille, sillä liikuntaharrastuksen myötä jaksat jatkossa paremmin, eikä sohva enää kutsu entiseen malliin. Myös muut harrastukset nopeuttavat palautumista ja tehostavat vapaa-ajan hyvää tekevää vaikutusta. Tasapainoiseen elämään tarvitaan myös tyydytystä tuottava sosiaalinen elämä, monipuolinen ruokavalio sekä riittävä uni (useimmille ihmisille se tarkoittaa 7–9) tuntia.
1. Tee selkeä ero töiden ja vapaa-ajan välille
Etätöiden tekeminen helpottaa työn ja perheen yhteen sovittamista. Kohtuus kuitenkin kaikessa. Jos olet päättänyt tehdä illalla kaksi tuntia töitä, tee vain kaksi kolmen tai neljän tunnin sijasta. Jos teet töitä kokonaan kotona, käyttäydy kuten olisit töissä muualla, eli pue aamulla työvaatteet, ja vaihda ne työpäivän jälkeen kotivaatteisiin. Tee töitä vain tietyssä paikassa, äläkä lue työsähköposteja silloin, kun olet jo ehtinyt vaihtaa vapaalle. Työsähköposteista kertovat merkkiäänet kannattaa sammuttaa vapaa-aikana. Pitkien työpäivien tekeminen on terveysriski, mutta vielä kuormittavampaa fyysiselle ja henkiselle terveydellesi on, jos olet ”aina töissä” eli aina tavoitettavissa ja aina työasiat mielessä. Rutiineista, kuten juuri vaatteiden vaihtamisesta, kiinni pitäminen auttaa vaihtamaan aivot vapaalle.
2. Liikuntatuokio auttaa huononakin päivänä
Ulkona liikkuminen on erityisen tehokas tapa nollata aivot ja saada perspektiiviä asioihin. Jos sinulla ei ole omaa koiraa tai muuta lenkkiseuraa, lupaa vaikka viedä naapurin koira ulos. Naapuri saattaa jopa maksaa tästä pientä rahallista korvausta, tai luvata vastavuoroisesti kastella kukkasi lomalla tai tehdä muita palveluksia.
Liikunta vaikuttaa välittömästi, vaikka se tapahtuisi sisätiloissakin. Liikunta saa mielialan kohenemaan ja stressitasot laskemaan. Liikunnan harrastaminen helpottaa myös nukahtamista. Säännöllinen juokseminen, kuntoilu tai muu liikuntaharrastus ennaltaehkäisee muun muassa kakkostyypin diabetesta, tuki- ja liikuntaelinsairauksia, sydän- sekä verisuonisairauksia sekä syöpiä. Mitä terveempi olet, sitä paremmin jaksat töissä, arjessa ja harrastuksissa!
Ota liikuntatuokio päivittäiseksi tavaksi, se auttaa huononakin päivänä! Tee vaikka kymmenen minuuttia lihaskuntoliikkeitä, jos aikaa ei ole 45 minuutin nettijoogalle tai juoksulenkille.
3. Hieronta poistaa myös lihasjumit
Hyvä hieronta on aina hintansa väärti! Hieronnassa on hyvä käydä kuukausittain, vaikka ei kärsisikään kroonistuneista kivuista tai stressistä. Hieronta rentouttaa lihakset, antaa hyvän yöunen, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kirkastaa ajatuksia. Kun päätä ei pakota eikä hartioita särje, on helpompi nauttia vapaa-ajasta. Mieleen saattaa kuin vahingossa juolahtaa ratkaisu johonkin päänvaivaa aiheuttaneeseen ongelmaan.
4. Tee jotain hauskaa

Aivot rakastavat vaihtelua! Varma tapa saada ajatukset pois työasioista on tehdä jotain ihan uutta ja erilaista. Kulje kotiin uutta reittiä, osta erilaista ruokaa kuin yleensä ja pue kotona päällesi verkkarien sijaan juhlavaatteet. Kuuntele erilaista musiikkia kuin normaalisti, tai tee tili jollekin uudelle nettikasinolle, mikä tarjoaa ilmaisia kierroksia pelaajille.
5. Kilauta kaverille
Ystävien tapaaminen on mukavaa! Soita ja kysy kuulumisia, tai kutsu ystävä kylään. Ehkä voisitte käydä yhdessä syömässä, kirpparilla tai elokuvissa? Jos omaa ystävää ei ole, aloita uusi harrastus tai liity johonkin yhdistykseen, mistä löytyy samanmielisiä henkiöitä. Yhdistystoiminta antaa uutta sisältöä elämään.
6. Meditoi tovi
Meditoiminen auttaa pääsemään turhista huolista. Säännöllisesti meditoivat ihmiset pystyvät ajattelemaan selkeämmin, keskittymään nykyhetkeen ja hallitsemaan stressiä paremmin. Läsnäolotaitoja, meditoimista ja rentoutumista voi opetella nettivideoiden avulla tai vaikkapa joogasalilla. Pari minuuttia päivässä riittää.
7. Laula tai soita pari kipaletta
Musiikin soittaminen tai laulaminen vähentää stressiä ja kehittää luovuutta. Jos ajatus ei tunnu kulkevan, etsi Youtubesta jokin karaokebiisi, tai ota vaikka nokkahuilu esiin. Uuden instrumentin soittamista voi opiskella musiikkiopistossa tai netissä. Miten olisi kannel tai vaikka huuliharppu?